Homemade Chocolate. Cakes. Bakes. Kuih Melayu. Sirih Junjung.Hantaran. CenderahatiCall me: Jamilah aka Kakcik Tel/sms : 019 431 6261
Email: alam.jamilah@gmail.com
Bayaran: Jamilah Rejab CIMB :0733 0007533527
Lokasi: Bandar Perda, Penang
Online Order: penghantaran melalui Poslaju dan CityLink ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura.




Sunday, December 27, 2009

Average cupcakes!

Salam, may happiness granted to all of us...
I called my cupcake "average" coz they're not da bomb!!!! Great thanks to friends who are still trusting their order with me despite being handicapped in skills.
Ain..everytime she made order, I had a warning... " kak, style must be different". Amboi mak ai anak dara ni.... ! Nak pattern sama untuk balasan hantaran dan makan-makan sekeluarga. Biar adil katanya... keluarga sendiri dan keluarga mertua dapat cupcake yang sama..hehehe, gelihati dengar leteran anak dara manis ni...
Saya adunkan 3 media hiasan dengan lemon buttercream, bunga gumpaste dan coklat.

Sekotak 16 biji tanda terima kasih orang datang merisik...

Couverture for Wedding Gift

She wanted just couverture chocolates in diamond shape! Quiet a few hundreds. I did offer others but she sticked on diamond with whole almond. Only at her last additional order, she opted for 100pcs in rose shape. As only having one mould of diamond with 20 cavities to work on it took me 2 nites to complete them.. Alhamdulillah, after that extensive labor hours I made it through...
Ready for delivery.... Ordered by Puan Norhayati Dato' Shahnon as doorgift for her daughter's wedding. Thank-you so much Kak Yati...

Creame&Red

The rule is creame and white . A simpe flowery not a big hantaran cake. As she'd agreed for a 8" fruitcake , I asked her permission to dash in a shocking red dot gumpaste flower to contra the white roses flower top.
Not a good quality piccha though, but am indeed happy with her remarks on cake that matched their wedding theme. Thank-you Puan Norhayati Dato' Shahnon.

Monday, December 14, 2009

Strawberry Chocolates for Hantaran

Strawberry chocolate in gold bedding... made for hantaran gift from a bride to her groom. Dorn in tuxedo and gown style accompanied by straw-choc in thousand glitters with couple sets of dark and white drizzles on pink!
Permintaan Suhaila dari Alor Setar untuk hantaran perkahwinan sepupunya di KL.


Thanks Suhaila for the continous support.

Friday, December 11, 2009

Silver and Black Fondant Cake

Kak Ezza of Klang picked this cake on her way to Perlis.. untuk pemanis bingkisan peminangan bakal biras..Mengikut warna tema hitam dan perak. Saya minta izin KakEzza untuk tambah percikan pink memeriahkan warna.

Kek di dalamnya ialah Eggless Fruit Cake berukuran 8 inci.

White and Gold 4 in One


Paduan lace dan emas saya reka untuk majlis perkahwinan Nurul Huda. Bingkisan untuk tetamu kehormat dan rombongan pengantin lelaki.




Kotak lutsinar diisi 2 biji coklat couverture berkacang badam dan 2 biji coklat gelap kompaun. Saya perisakan coklat gelap dengan hazelnut dan dwi-warnakan dengan coklat kompaun putih.

Terbuka untuk tempahan:
Sila sms atau telefon untuk pertanyaan.

Saturday, December 5, 2009

November:Order RayaHaji; Hantaran & Wedding Doorgift

Sedikit tempahan coklat untuk Hari Raya; 3 orang menempah 1/2 kg; 40-42 biji / $40.00. Yang ni hand delivery kat officemate saja.
Tempahan biskut untuk raya haji tak lah banyak tapi seronok membuatnya. Seronok buat tart teratai; repeat order isteri imam yang menempah 10 bekas untuk diberi pada anak menantu, katanya.
Harga: RM 23.00 / 50pcs / sebekas

Ini rupanya Hazelnut Blossom. Resepi sendiri. Coklat dan biskut didalamnya berperisa hazelnut. Ramai yang menempah masa raya puasa dulu menempah lagi; tapi saya cuma dapat buat 300 biji saja sebab stock haszelnut paste saya kehabisan. Kalau ada yang nak menempah, kena tunggu minggu ketiga Disember bila saya dapat stock hazelnut paste nanti. InsyaAllah.. Cari di Penang tak jumpa...

Harga: RM24.00 / 50 pcs / sebekas.

Harga: RM28.00/ 50pcs / sebekas jika nak letak kacang hazelnut kat dalamnya.


Ini separuh dari tempahan Raya Haji; tart gulung, makmor, samperit, chocolate treasure dan shortbread cookies. Bekas kuih pun tak standard lagi - masuk saja dalam bekas mana yang sesuai dalam stok bekas lebih masa raya puasa hari tu...


-------------------------------------------------------
Orange Chrunchy compound untuk wedding doorgift.

Gambar untuk tempahan ini belum dimekap. Masuk kotak sambil melekat riben dan bunga, bila siap saya terus hantar pada KakPah untuk majlis perkahwinan anak saudaranya di Seberang Jaya. 300 bekas orange chrunchy compound chocolate; berbentuk hati, bunga dan encik bear yang popular tuuu.... Sebiji dalam sebekas ; gambar siap riben dan bunga kecil....taksempat ambil.. lupa sebenarnya sbb mengejar masa nak siapkan tempahan yang satu lagi....


KakPah juga menempah 10 bekas berisi 9 biji coklat pelbagai untuk diberikan pada kawan-kawan lama yang dah sama-sama pencen dari Penang Port Berhad.

Untuk coklat dalam kotak hadiah saya tak letakkan minimum order quantity. Nak satu kotak pun saya terima.

Untuk loose choklat saya saya kenakan MOQ 20biji/bekas/order



===================================

3 in1 pack : Ordered by Nurul of Bandar Damansara:

Walaupun Nurul dan ibunya minta 1500 biji coklat untuk diisi dalam 500 kotak. Saya buatkan 3 jenis coklat; jadi tetamu akan dapat merasa 3 jenis coklat dari mereka. 500 strawberry praline; 500 chocolate-orange with a whole almond filled chocolate dan 500 chocolate dates. Nurul akan pack sendiri dalam kotak istimewa yang dia dah sediakan menepati tema majlis perkahwinannya.


Mudah pack dalam 2 kotak besar polistrin - tapi tak ambil gambar sbb sibuk Nurul nak datang ambik pada Raya ketiga Aidil Adha .
===============================================


Hantaran ini diposlajukan ke Rawang; kemudian Zawirah terbangkan pulak ke Bintulu. Sampai Bintulu baru di buka package; Alhamdulillah tak terjejas coklat dan bekas berhias ini..

Blur sikit gambar ni - lapisan atas strwberry praline roses; lapisan bawah assorted chocolate dan truffles. Truffles di hias kekacang, untuk kekalkan keranggupan kacang ia di bungkus dengan pembungkus coklat.

Hantaran kan fragile?..pack dengan buble dan air-filled plastic , InsyaAllah dan Alhamdulillah package tak rosak menyeberang Laut China Selatan.


Wednesday, November 11, 2009

Kelas bulan Oktober

Hasil tangan Aini Najihah.. she said she had fun!

Anda akan belajar dan bawa balik lebih 3/4 kg ++ assorted chocolate with strawberry, mocha, nutty pralines and nuts filling, teddy and flower gianduja, a card, dark choc mint, date truffle, almond rocher. Hasil tangan Diana ; Juliana pun bawa balik hasil yang sama



Anda akan..
Memahami dan mengenal coklat original, coklat tiruan dan coklat masakan
Melakukan sendiri 2 adunan Penstabilan Coklat couverture ( tempering)
Mencair dan menstabilkan coklat compound
Membuat sendiri Tujuh Teknik kreatif penghasilan coklat
Lapan resepi coklat
dan banyak lagi... Juliana dan Diana buat gianduja. Hasilnya bear yang comel dan lilipop dari couverture
Gillian ,Debbie & Datin Norin dah biasa buat coklat; bertanya kalau dapat saya ajarkan teknik dan resepi yang lebih advance. Saya ajarkan granola bar, almond praline dan mocha truffle. Yuran tambahan RM75 untuk 3 produk ini. Ohh sungguh mencabar. Masing-masing ketawa sambil menjilat jari yang penuh kekacang waktu mengulit granola bar...bersememeh coklat sampai ke lengan menggentel inti truffle....


Sunday, October 25, 2009

Coklat - menjawab bbrp soalan...

Salam. Lama juga saya tak update blog. Bukannya tak ada aktiviti tapi sebetulnya waktu saya agak padat. Hanya ada sedikit kelapangan pada hujung minggu selepas menyiapkan tempahan...Saya akan cuba jawab bbrp soalan yang kerap saya terima melalui email, phone call dan juga sms. Pada yang bertanya, maaf saya pohon kerana tak dapat jawab impromtu sebab ada waktunya soalan itu datangnya waktu saya bekerja atau bermesyuarat. Sebenarnya saya bukannya arif sangat pasal bab coklat ini. Ilmu coklat ini hanya dari kelas-kelas coklat yang boleh di bilang dengan jari juga dari pembacaan yang terhad. Apa yang saya tulis di sini hanya menjawab soalan yang kerap diutarakan pada saya.
Jenis coklat:
Ramai yang bertanya coklat apa yang digunakan untuk penghasilan coklat homemade. Secara peribadi saya menggemari couverture. Peratus kandungan coklat sebanyak 57% coklat mengekalkan rasa chocolaty yang halus pad lidah dan ianya mengasyikkan. Puas makan.... Sebab itu saya banyak gunakan couverture dalam kelas dan juga untuk tempahan.
Coklat Belgian saya gunakan atas permintaan penempah sahaja. Harganya lebih tinggi,berpadanan dengan rasanya. Mulai minggu ini saya ada menyimpan stok Belgian coklat untuk seseorang yang amat sukakan coklat ini..
Kalau menggunakan couverture,saya gunakan compound Si(@0 dan SB. Sesekali saya gunakan coklat LKM; itupun ketika berjalan ke KL-Bangi dapatlah beli stoknya. Untuk coklat couverture, coklat berwarna yang saya guna untuk hiasan ialah coklat couverture putih yang diwarnakan dengan pewarna khas coklat.
Begitu juga dengan coklat compund. Saya gunakan jenama di atas. Dalam penghasilan coklat compound, saya tidak menggunakan coklat dari dari Indonesia walaupun warnanya menarik kerana bbrp perkara
1. Rasa
2. Kualiti
3. kandungan gula yang tinggi
Coklat berwarna jenama Indonesia ini saya gunakan sedikit untuk hiasan pada permukaan coklat sahaja, selainnya coklat compound jenama S& SB juga yang saya gunakan untuk menghasilkan coklat dar jenis compound.

Untuk kelas coklat, saya gunakan 2/3 coklat couverure dan 1/3 coklat compound. Say menitikberatkan teknik tempering yang betul sebelum beralih pada penghasilan coklat compound yang lebih mudah.Inti/praline:
Ya, saya buat sendiri berdasarkan resepi yang saya pelajari dari sifu coklat spt Chef Amir dan juga Sis Harida; pengusaha coklat terkenal tu...

Halal atau tidak?
Jawaban saya, saya mencari yang halal :)

Harga:
Harga untuk loose order adalah standard; tidak temasuk kos penghantaran
Harga untuk Coklat Hantaran, Doorgift dan hadiah berbeza antara satu dengan yang lain bergantung pada jenis/ bahan hiasan dan kotak yang di gunakan.

Kelas:
Selain di rumah dan di Komtar, saya juga adakan kelas ditempat lain. Baru tadi saya adakan kelas di Peel Avenue untuk 3 orang.
Yes, class can be conducted in English.

Sunday, August 23, 2009

Coklat untuk Azzah8

Azzah8 ialah blogger tegar, tapi kini cuti blogging kerana menyiapkan thesis. Padaku dia wanita sempurna, ibu kepada 8 orang anak-anak yang berhemah, isteri yang kuat menerajui keluarga sewaktu suami bertugas di luar negara, pensyarah IPT, penuntut phD lagi. Dan ya, pakar IT ini punya jemari seni, menjahit cross-stitch, menanam bunga, mengait, malah menjual button dan perkakas jahitan....Blog Azzah cukup berinformasi. Sila lah layari...
Kami bertemu setelah puas berdrama; sila baca di sini, sana dan sinun. Tersendu juga kamiwaktu bertemu Azzah...tengok tu Aeez anak KakLady pun tercengang tengok makcik2.
Beberapa bulan dah berlalu, baru minggu ini aku sempurnakan pesanan Azzah; sekilo praline pelbagai isian rasa dan kekacang, semuanya dari couverture..
Kutitipkan juga lolipop untuk anak bungsu nya, Hanna' ; serta 3 biji nutty chrunchy pralinesTempahan Azzah dikirim dengan courrier SureReach yang membuat penghantaran pada pukul 6 petang dan akan sampai pada esoknya, InsyaAlah.Penghantaran pada sebelah malam ini menjamin kesegaran coklat kerana ia tak terdedah pada cuaca yang terlalu panas.InsyaAllah coklat trjamin baik dan tidak cair. Setakat ini saya telah membuat penghantaran jauh, antaranya ke Brunei,Singapura, Terengganu dan KL melalui courrier. Setakat ini belum ada lagi kerosakan pada coklat yang dihantar dengan pos.
Jika berminat untuk menempah untuk makan-makan.. sila telefon / sms saya..019 431 6261.

Thursday, August 20, 2009

Selamat Hari Jadi, anak-anak Ogos!

Tiap-tiap bulan semenjak bulan Februari, Atan ( maaf ya , Kakcik tak tahu nama sebenar ) menempah 3-5 kotak praline untuk hadiah harijadi staffnya di pejabat kejuruteraan miliknya. Katanya mereka nak coklat yang sama saja untuk hadiah harijadi dari boss, tak nak yang lain. Bulan Ogos ini 3 orang menyambut hari jadi. Sementelah dia serahkan packaging pada Kakcik. Kakcik beri kelainan sedikit pada bingkai kotak hadiah kali ini.
...ditambah sekotak lagi untuk anak isteri.. Close-up kotak semarak merah dan biru rhapsody...
Close-up kotak tapak sulaiman... saja-saja saya menggelar nama...
Semuanya coklat couverture. Atan kurang gemar coklat compound kecuali Dark Minty Palletes saya; jadi dia pinta semua coklat hadiah mesti dari couverture dengan inti praline dan kekacang yang pelbagai.

Bertuah ya dapat boss macam Atan...dan Kakcik amat berbesar hari menumpahkan seni coklat ini untuk hari lahir staff nya. Lapang hati tengok ekpressi wajah Atan dan isteri waktu menerima kotak hadiah kali ini. Walaupun tiap-tiap bulan mereka order, ada juga, "wow","whoaa....", "ermmm, cantik, sayang nak makan..."

Apapun Kakcik harap orang yang order, berpuas hati; dan yang menerimanya, bergembira.

Nota Harga :

Couverture 19 biji dalam bekas bujur hati RM 24.00
Couverture 9 biji dalam kotak berhias RM 12.00

Monday, August 17, 2009

Congratulation, Graduates!!!

Tempahan Su dari Alor Setar, hadiah buat adiknya sempena konvokesyen di UTP, Seri Iskandar, Perak.

Patung beruang memegang kotak praline anika 9 biji berhias bunga ros warna champange.

Bear dan coklat dalam bakul ilham teman saya. Baca cerita selanjutnya

di sini
Satu lagi hadiah untuk seorang lagi graduan universiti yang sama, 6 tangkai lolipop digabung dengan patung beruang comel bertopi graduasi dan sejambak mawar ungu berkonsepkan bunga tangan (hand bouquet).

Sunday, August 16, 2009

Thank-you, Prof

Afiza is graduating from UTP with a degree in EE today. Congratulations dear. It's a day of achievement and indeed a happy moment for this pretty and smart young SONY engineer. Celebrating with family and graduating friends, she is also presenting a 24pc assorted couverture pralines as thank-you gift to her favorite professor.. That is so sweet of her...
In a simple brown box with floral cotton ribbons and gold lining with a single champange rose.....

with a small thank-you note. Isn't it cute?

To order...call me 019 431 6261
RM 45.00