Homemade Chocolate. Cakes. Bakes. Kuih Melayu. Sirih Junjung.Hantaran. CenderahatiCall me: Jamilah aka Kakcik Tel/sms : 019 431 6261
Email: alam.jamilah@gmail.com
Bayaran: Jamilah Rejab CIMB :0733 0007533527
Lokasi: Bandar Perda, Penang
Online Order: penghantaran melalui Poslaju dan CityLink ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura.
Monday, April 27, 2009

Kelas Coklat @ Komtar 25th April

5 minit sebelum kelas bermula, muncul pakar homemade roti dan pizza Roshayati. Sama-sama terkejut sebab dia tak tahu yang saya yang mengajar.Saya pula tak tahu yang dia akan datang, walaupun 2-3 hari sebelum tu, kami ber-ym! Yati datang dari Manjung untuk belajar coklat di Penang. Saya ada dua pakar hari ini , Roshayati pakar roti dan pakar kek lapis dan hiasan kek Inasaly memang juga datang belajar walaupun baru semimggu pulang dari Jakarta mempelajari ilmu pembuatan coklat kompaun dari sana. Roshayati, Inasaly ,Zan dan Kak Zainab serasi menghabiskan lebih 7 jam ,riuh usik mengusik walau baru pertama kali bertemu.

Tempering dan seeding ; adoi kakcik, lenguh bahu....
Roshayati berhati-hati betul buat coklat lollipop.

Inasaly memeriksa kot-kot ada air buble..
Amati hasil sulung...cikgu tengah buat post-mortem memeriksa coklat. Kalau teknik tempering dan seeding tak betul atau banyak air buble...cacat nya boleh di kesan.

The close-up. Coklat licin berkilat, tak ada lubang; mereka memang cermat dan dengar cakap cikgu - buat ikut teknik yang betul!

1 comment:

  1. klas akak ni buat kat mana ye?saya dok seberang jaya ..

    ReplyDelete