Homemade Chocolate. Cakes. Bakes. Kuih Melayu. Sirih Junjung.Hantaran. CenderahatiCall me: Jamilah aka Kakcik Tel/sms : 019 431 6261
Email: alam.jamilah@gmail.com
Bayaran: Jamilah Rejab CIMB :0733 0007533527
Lokasi: Bandar Perda, Penang
Online Order: penghantaran melalui Poslaju dan CityLink ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura.




Monday, April 27, 2009

Ahmad Farid dan Lily Adelina

Tempahan diterima bersekali undangan ke majlis perkahwinan Farid dan Lily di Tun Rahah Gand Hall, Jalan Bukit Bintang.


Praline strawberi, mocha, nutty praline dan white on black chocolate dalam kotak kertas rona perak berpenutup lutsinar di masukkan dalam kotak anyaman yang terlebih dulu disediakan oleh ibu pengantin lelaki untuk meja santapan utama; manakala praline tiga serangkai untuk para jemputan. Ringkas dan comel.

Thanks to my dearest cousin in Setiawangsa for trusting my craft for your wedding reception.

Kelas Coklat @ Komtar 25th April

5 minit sebelum kelas bermula, muncul pakar homemade roti dan pizza Roshayati. Sama-sama terkejut sebab dia tak tahu yang saya yang mengajar.Saya pula tak tahu yang dia akan datang, walaupun 2-3 hari sebelum tu, kami ber-ym! Yati datang dari Manjung untuk belajar coklat di Penang. Saya ada dua pakar hari ini , Roshayati pakar roti dan pakar kek lapis dan hiasan kek Inasaly memang juga datang belajar walaupun baru semimggu pulang dari Jakarta mempelajari ilmu pembuatan coklat kompaun dari sana. Roshayati, Inasaly ,Zan dan Kak Zainab serasi menghabiskan lebih 7 jam ,riuh usik mengusik walau baru pertama kali bertemu.

Tempering dan seeding ; adoi kakcik, lenguh bahu....
Roshayati berhati-hati betul buat coklat lollipop.

Inasaly memeriksa kot-kot ada air buble..
Amati hasil sulung...cikgu tengah buat post-mortem memeriksa coklat. Kalau teknik tempering dan seeding tak betul atau banyak air buble...cacat nya boleh di kesan.

The close-up. Coklat licin berkilat, tak ada lubang; mereka memang cermat dan dengar cakap cikgu - buat ikut teknik yang betul!

Sunday, April 26, 2009

Chocolate Green



My first doorgift for wedding reception is out!
Alhamdulillah,it's such a joyful feeling of getting my chocolate-gift into wedding itenerary of Hezry and Lili for their reception in Alor Star on 30th May 2009 and June 1st. 2009.

Ordered by the bridegroom's side to match their color theme, green and gold.

Three piece mixed converture and compound sweet treats for guest of main tables.



The two pieces mixed for other guests.

Selamat Pengantin Baru, thank-you for trusting Chocolate Indah for your memorable day