Homemade Chocolate. Cakes. Bakes. Kuih Melayu. Sirih Junjung.Hantaran. CenderahatiCall me: Jamilah aka Kakcik Tel/sms : 019 431 6261
Email: alam.jamilah@gmail.com
Bayaran: Jamilah Rejab CIMB :0733 0007533527
Lokasi: Bandar Perda, Penang
Online Order: penghantaran melalui Poslaju dan CityLink ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura.




Sunday, August 23, 2009

Coklat untuk Azzah8

Azzah8 ialah blogger tegar, tapi kini cuti blogging kerana menyiapkan thesis. Padaku dia wanita sempurna, ibu kepada 8 orang anak-anak yang berhemah, isteri yang kuat menerajui keluarga sewaktu suami bertugas di luar negara, pensyarah IPT, penuntut phD lagi. Dan ya, pakar IT ini punya jemari seni, menjahit cross-stitch, menanam bunga, mengait, malah menjual button dan perkakas jahitan....Blog Azzah cukup berinformasi. Sila lah layari...
Kami bertemu setelah puas berdrama; sila baca di sini, sana dan sinun. Tersendu juga kamiwaktu bertemu Azzah...tengok tu Aeez anak KakLady pun tercengang tengok makcik2.
Beberapa bulan dah berlalu, baru minggu ini aku sempurnakan pesanan Azzah; sekilo praline pelbagai isian rasa dan kekacang, semuanya dari couverture..
Kutitipkan juga lolipop untuk anak bungsu nya, Hanna' ; serta 3 biji nutty chrunchy pralinesTempahan Azzah dikirim dengan courrier SureReach yang membuat penghantaran pada pukul 6 petang dan akan sampai pada esoknya, InsyaAlah.Penghantaran pada sebelah malam ini menjamin kesegaran coklat kerana ia tak terdedah pada cuaca yang terlalu panas.InsyaAllah coklat trjamin baik dan tidak cair. Setakat ini saya telah membuat penghantaran jauh, antaranya ke Brunei,Singapura, Terengganu dan KL melalui courrier. Setakat ini belum ada lagi kerosakan pada coklat yang dihantar dengan pos.
Jika berminat untuk menempah untuk makan-makan.. sila telefon / sms saya..019 431 6261.

Thursday, August 20, 2009

Selamat Hari Jadi, anak-anak Ogos!

Tiap-tiap bulan semenjak bulan Februari, Atan ( maaf ya , Kakcik tak tahu nama sebenar ) menempah 3-5 kotak praline untuk hadiah harijadi staffnya di pejabat kejuruteraan miliknya. Katanya mereka nak coklat yang sama saja untuk hadiah harijadi dari boss, tak nak yang lain. Bulan Ogos ini 3 orang menyambut hari jadi. Sementelah dia serahkan packaging pada Kakcik. Kakcik beri kelainan sedikit pada bingkai kotak hadiah kali ini.
...ditambah sekotak lagi untuk anak isteri.. Close-up kotak semarak merah dan biru rhapsody...
Close-up kotak tapak sulaiman... saja-saja saya menggelar nama...
Semuanya coklat couverture. Atan kurang gemar coklat compound kecuali Dark Minty Palletes saya; jadi dia pinta semua coklat hadiah mesti dari couverture dengan inti praline dan kekacang yang pelbagai.

Bertuah ya dapat boss macam Atan...dan Kakcik amat berbesar hari menumpahkan seni coklat ini untuk hari lahir staff nya. Lapang hati tengok ekpressi wajah Atan dan isteri waktu menerima kotak hadiah kali ini. Walaupun tiap-tiap bulan mereka order, ada juga, "wow","whoaa....", "ermmm, cantik, sayang nak makan..."

Apapun Kakcik harap orang yang order, berpuas hati; dan yang menerimanya, bergembira.

Nota Harga :

Couverture 19 biji dalam bekas bujur hati RM 24.00
Couverture 9 biji dalam kotak berhias RM 12.00

Monday, August 17, 2009

Congratulation, Graduates!!!

Tempahan Su dari Alor Setar, hadiah buat adiknya sempena konvokesyen di UTP, Seri Iskandar, Perak.

Patung beruang memegang kotak praline anika 9 biji berhias bunga ros warna champange.

Bear dan coklat dalam bakul ilham teman saya. Baca cerita selanjutnya

di sini
Satu lagi hadiah untuk seorang lagi graduan universiti yang sama, 6 tangkai lolipop digabung dengan patung beruang comel bertopi graduasi dan sejambak mawar ungu berkonsepkan bunga tangan (hand bouquet).

Sunday, August 16, 2009

Thank-you, Prof

Afiza is graduating from UTP with a degree in EE today. Congratulations dear. It's a day of achievement and indeed a happy moment for this pretty and smart young SONY engineer. Celebrating with family and graduating friends, she is also presenting a 24pc assorted couverture pralines as thank-you gift to her favorite professor.. That is so sweet of her...
In a simple brown box with floral cotton ribbons and gold lining with a single champange rose.....

with a small thank-you note. Isn't it cute?

To order...call me 019 431 6261
RM 45.00

Lillipop Bunga Pahar

Guru sekolah menengah saya meminta buatkan lolipop untuk buahtangan majlis berendoi cucunya. Saya cadangkan lilipop itu dipaharkan. Alhamdulillah, cikgu Fatimah happy sangat melihat kelainan buahtangan majlis kali ini.Terima kasih cikgu atas sokongan dan pujian
Couverture
25 tangkai
RM 75.00

Compound
25 tangkai
RM 50.00

Sunday, August 9, 2009

Untukmu Kekasih

Jejaka nan seorang ini nak berlepas ke Schzenchen, China petang ini. Kesian terpaksa berpuasa di rantauan. Esok harijadi tunang tercinta, sidia pesankan packaging yang "lain dari riben kilat-kilat" dan coklat pelbagai perisa, separa manis dan coklat susu. Saya selitkan gianduja dan minty pallete juga disamping praline mocha, strawberry, durian ganache , kacang hazelnut dan badam. Hendaknya berpuas hati dengan tema turqouise dan off-white ni. Alhamdulillah, pukul 5 petang dapat sms dari si jejaka, masih menanti penerbangan di airpot Bayan Lepas. Mesejnya.."Thanks Kakcik, for making it so special".

Saturday, August 8, 2009

Hantaran Ungu

Selamat Pengantin Baru Azlina dan Wafi.
8 Ogos 2009
Pasir Putih, Kelantan.
Dia agak risau kalau-kalau coklat mencair dalam perjalanannya balik ke Kelantan, kemudian hantaran nak di bawa pulang pula ke Parit Buntar! InsyaAllah, coklat kekal bentuknya dalam suhu 34C. Elok di masukkan dalam kotak, InsyaAllah coklat ni 'selamat' dalam penghawadingin kereta.
Azlina, eksekutif di pejabat saya membingkis kotak coklat 35 biji membalas hantaran suaminya untuk majlis perkahwinan mereka hari ini.
Saya pelbagaikan dalam pek hantaran ini praline durian, mocha, strawberi, hazelnut dan peanut butter selain kekacang untuk mengimbang memberi kemanisan setara.

Friday, August 7, 2009

Invertase



How do they get the soft centres into liqueur chocolates and after-dinner mints? With invertase, naturally.
HOW IS IT DONE?
A solid paste with the consistency of fudge is made using sucrose (table sugar). A small amount of invertase is added to this fondant before it is enrobed in chocolate. During storage for a couple of weeks at 18 °C, the enzyme partially liquefies the sucrose within the chocolate shell.

HOW LONG HAVE MANUFACTURERS BEEN USING THIS METHOD?
A US government chemist, H.S. Paine, first suggested this method in 1924. Modern machinery (that freezes the half-shell) allows syrupy centres to added to pre-cast chocolate shells (such as fondant-filled Easter eggs - aka 'Creme eggs' in the UK), removing the need for enzymatic treatment.
WHERE CAN I FIND OUT MORE
The following publication briefly mentions the use of invertase in sweet-making:
McGee on food and cooking by Harold McGee (2005) Hodder and Stoughton. ISBN: 0 340 83149 9.
The University of York Chemical Industry Education Centre has an excellent practical booklet, 'Sweet success', aimed at 14-16 year-olds on the production of Creme Eggs:
http://www.york.ac.uk/org/ciec/secondary_publications.htm
A more advanced general booklet for schools is Enzymes and their role in biotechnology by Paul Wymer and A. Teal. This is one of a series of booklets aimed at post-16 students produced by the Biochemical Society and available from their Web site:
http://www.biochemistry.org/education/basc03.htm
The 16 chromosomes of S. cerevisiae's genome have been sequenced. Information is available from these Web sites:
http://www.yeastgenome.org/
http://mips.gsf.de/genre/proj/yeast/index.jsp
Information about invertase can be found at the second of these sites.

SOURCE
Invertase is produced by baker's yeast, Saccharomyces cerevisiae.
Safety guidelines for practical work with enzymes in schoolscan be found here.
ACTIVITY
IMPORTANT NOTE
The NCBE supplies these enzymes to schools and colleges for educational use. Commercial users of enzymes or those requiring enzymes for research purposes should contact the enzyme manufacturers, not the NCBE.
Invertase (also known as sucrase or saccharase) splits the disaccharide sucrose into the monosaccharides glucose and fructose. Invertase is inhibited by high concentrations of its substrate, sucrose.
The invertase we supply has optimum activity at 60 °C. Its optimum pH is 4.5 (the pH is usually adjusted to this level by the addition of citric acid to the reaction mix), although it is active between pH 3.0 and 5.5. Inactivation of the enzyme begins at 65 °C and the enzyme is totally inactivated after 5 minutes at 90 °C.
STORAGE

The enzyme preparation should be stored at 3-5 °C. At this temperature the enzyme will maintain its declared activity for at least a year.
INVERTASE PREPARATION (Liquid)
Invertase (Maxinvert L 10 000).... 100 mL .... £13.50 (GBP)
Please note: All the prices on this page are in GBP and do not include Value Added Tax (VAT). This tax applies within the European Union only. Postage and packing must also be paid on orders from outside the United Kingdom.
Please note: We do not currently accept orders via eMail.
Copyright © National Centre for Biotechnology Education, 2008 http://www.ncbe.reading.ac.uk/menu.html

Thursday, August 6, 2009

Loose Order

Loose order ni semuanya tempahan pada penghujung Julai.


1/2 kg coklat pelbagai perisa; tempahan CikguMaizura dan cikgu Norkiah dr sekolah anak saya di Seberang Jaya. Cikgu-cikgu ini nak rasa semua jenis coklat, saya satukan 40-42 biji coklat isian badam, hazelnut, kismis, praline strawberi, praline mocha, minty palletes ( yang bentuk love) truffle hazelnut dan almond dates delight.
Harga untuk 1/2 kg. coklat pelbagai rasa ini cuma $40.00 sahaja.




Lagi tempahan loose order 1kg untuk makan-makan dari Ir. Radha Krishnan. Dah kali kedua kawan sekerja saya ni menempah, kali ini dia minta lebihkan semi sweet dan dark coklat. Setiap kali order satu kilo; tapi kali ini packingnya nak bahagi dua, setengah kilo setiap satu pack. Kenapa, satu untuk girlfriend ke? hahaha..

Wei.. mana ada, marah saya punya mrs kalo dia dengar.. saya mao bawak balik Johor kasi parents....



Loose order dari anak murid kelas coklat saya Ida, untuk jualan di Expo IAT di Tesco Seberang Jaya ; 30Julai hingga 2 Ogos. Gerai Ida mempromosi produk sambal ikan bakar dan kuih raya dari kilang mereka. Kita letakkan coklat pada satu sudut. Ida dapat last minute confirmation untuk gerai kat expo itu, cuma 2 hari notisnya dari penganjur. Ada hikmahnya juga saya MC sbb kaki terseliuh hari Jumaat tu , dapat saya saya menekun siapkan almond dates delight, pralines dan coklat lollipop untuk support gerai Ida.







Coklat lollipop di gerai ekspo. Alhamdulillah, ini la product paling laju. Kami akan berusahasama lagi untuk Expo MICCOS di Serdang, minggu depan, InsyaAllah