Homemade Chocolate. Cakes. Bakes. Kuih Melayu. Sirih Junjung.Hantaran. CenderahatiCall me: Jamilah aka Kakcik Tel/sms : 019 431 6261
Email: alam.jamilah@gmail.com
Bayaran: Jamilah Rejab CIMB :0733 0007533527
Lokasi: Bandar Perda, Penang
Online Order: penghantaran melalui Poslaju dan CityLink ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura.




Thursday, March 25, 2010

2-1 Door Gift

16/3;
2 in 1. Simple tied-up ribbon with tiny blossom. Few hundreds pack ordered by my long lost college mate Ma, of Bukit Rahman Putra, for her cousin's wedding in Kelantan.

Priced $2.80/pack for two Selbourne couverture nutty praline.

TQVM Ma, will be sending the chocolate bar you ordered in a short while.

Sunday, March 14, 2010

Variety

1000pcs heart shape almond ordered by Norleeda of Lagenda Heights, SP for her sis-in-law's wedding on 6th Mac. Wedding gift to be packed by herself. Thanks Leed.
Loose order chocolate praline is sold at RM 85/.. / kg ( app 85 ~90pcs)
Choices of break-away dark nutty, milky bar and mixed bar..20 bars initial  order by Siti of Batu Kawan as a take-away gift ordered by Siti of Batu Kawan. She brough chocolate bar for home visit to Kuching during this school holiday. 

50 packs chocolate lollipop for Siti's  family gathering...

My neighbor dropby to find if she's lucky to get something for buahtangan to take to her friends' who invited them for dinner . I was doing packing for one order, then I made this simple 21pcs / pack for her to take away...I sold it for $22.00
Urgent order, fast delivery. Delivered in 3.5 hrs - what else is more simple than swirling away..:)
Thanks Ana Cake Lover for tips to get a shining ganache topping.

Monday, March 8, 2010

Kelas Popcake, Truffle dan Gianduja

Salam semua..
Saya dapat bbrp panggilan telefon dan sms bertanyakan tentangnya truffle dan gianduja  yang saya paparkan dalam entri lepas. N dari Alor Setar sarankan supaya saya mengajar membuatnya. Ohhh, berminat nak belajar... ok ok. Memang lebih mudah membuat gianduja dan truffle kalau sudah ada pengetahuan dan praktikal pembuatan coklat. Begitupun, ia tidaklah sukar sangat, sesiapa pun boleh buat asalkan mahu berusaha.
Lepas sembang-sembang  dengan N, memang saya setuju kerana idea yang N lontarkan tu memang "mervelous" lah!!! Jadinya......

Workshop POPCAKE dibatalkan!!!

NEW: Popcake, Truffle & Gianduja Workshop ( RM220)

**discount $15 for returning students/sesapa yg pernah belajar coklat di rumah atau di PG Cakecraft cuma RM205
Tempat : B-13-09, Kondo Mutiara Bandar Perda
Kelas 20hb Mac masih dibuka pada yang berminat.

Terima kasih ... dan salam ceria..

Wednesday, March 3, 2010

Berbalik pada Coklat!

Coklat ni dah agak lama buatnya,  waktu sebelum CNY hari tu. Cuba buat gianduja resepi Master Chocolatier Chef Amer yang saya pelajari tahun lepas...manakala Minty Dark ni saya dapat resepi dari majalah Saji. Almond Truffle tu say acedok resepi dari buku coklat yang tebal. Dah bbrp bulan belek buku tu, akhirnya dapat juga buat truffle ni. Saya paling syiok makan gianduja, paduan coklat dan hazelnut dalam sukatan yang betul enak membelai tekak.
Minty Dark
Gianduja with hazelnut, pecan and pistachio

Happy with this Almond Truffle!


Coklat ni sebahagian dari pakej untuk buahtangan yang terdiri dari pek 9 biji dan 16 biji. Sebelum ini pakej coklat dari Indah Chocolatier hanya mengandungi praline CV, CP.  dan mint yang dicetak dari mold sahaja. Mulai Februari saya tambahkan coklat truffle, gianduja dan lain.lain juga. Anda boleh rasa  truffle yang lembut, gianduja dengan pelbagai kacang, dan praline coklat yang dicetak mengikut mold juga coklat pudina dalam satu pek.
InsyaAllah, saya akan upload gambar pek 9 biji dan 16 biji dalam enti yang akan datang...till then... so long....

got to go...!!! busy mom is going to school , then she is rushing to work....sampai jumpa lagi.. salam ceria...