Homemade Chocolate. Cakes. Bakes. Kuih Melayu. Sirih Junjung.Hantaran. CenderahatiCall me: Jamilah aka Kakcik Tel/sms : 019 431 6261
Email: alam.jamilah@gmail.com
Bayaran: Jamilah Rejab CIMB :0733 0007533527
Lokasi: Bandar Perda, Penang
Online Order: penghantaran melalui Poslaju dan CityLink ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura.




Tuesday, April 17, 2012

Apam Polkadot & CC Hasfazillah

Pertama kali ambik tempahan apam. Sebelum ni saya "pass" kat KakNorli kalau ada yang bertanya atau menempah. KakNorli nya apam mmg gebus dan malatopssss. OK lah kali ni saya buatkan untuk adinda seorang ni untuk jamuan kenduri dan harijadi puteri bongsu.

 Set of 25 with individual name of 16 family members on each cuppies

3 adunan apam
Terima kasih dengan kepercayaanmu Ilah.

Monday, April 16, 2012

Chocolate Bouquet Zuraidah

Praline bunga ros berinti ganache strawberi, mocha dan pudina. Praline dari coklat bitter sweet, coklat susu dan coklat putih Selbourne. Sejambak memuatkan 65 biji praline dlam pasu setinggi 6 inci menjadikan gubahan ini setiggi 12 inci
top/front view

back view
Terimakasih Zuraidah kerana menyambut gubahan ini dengan senyum dan ketawa riang... InsyaAllah ada rezeki kita berurusan lagi.

Bunga Ros Agar-agar Kering

Alhamdulillah...I had finally recalling the techniques, recipe, patience and persistance for the making of agar-agar kering. Kalau berminat nak tempah, sila bagi saya masa paling kurang sebulan untuk hasilkan agar-agar kering dan gubahan begini.


This was also made for Dinda's engagement

Friday, April 13, 2012

Edible Image Cakes

Italian Rainbow Cake
TQVM Yani of Srinita Kulim ; Italian Rainbow Cake with cream cheese filling and coating for her daughter's 9th birthday. Happy Birthday Ainin..

Moist Chocolate Cake & cuppies
thank-you AmaLina of Tasco Logistics;coklat moist edible image of her Sayang's birthday


Makan Coklat dengan Kotaknya Sekali!

Ini bukan gaya baru.. selalu sangat membuatnya. Begitupun kali ini ia istimewa kerana saya buatkan untuk seseorang yang istimewa jua. Persahabatan kami di alam maya. Komen tulisan dan usik gurau manja saling bercanda antara blog kami. Saya mengkagumi adik seorang ini sebagai seorang ahli akedemik. Sewaktu pulang bercuti dari Scotland pada 2009, kami bertemu; kecil molek orangnya...warak. Kini dia pulang menabur ilmu di daerah tanjung ini. Lagi pula sudah di sunting cinta hati.. semuga barakah jodohmu dinda...semuga persahabatan kita kekal dunia akhirat.


Dinda mahukan coklat untuk buahtangan hantaran darinya. Saya adunkan coklat putih Selbourne sebagai kotak berwarna gading. Di dalamnya pelbagai coklat kekacang dan pralin dari coklat gelap dan coklat susu.
Selamat Bertunang Dinda. Semuga bahagia hingga ke syurga...Ameen..

Thursday, April 12, 2012

Hijau Epal Farah Jasmin

Dari 7 dulang ke sembilan dulang pada saat-sat akhir. Alhamdulillah
Pinta bonda Farah Jasmin, "nak yang murah, nak yang cantik, nak 2 minggu depan!".

Saya ambil pendekatan mudah "..biarlah sederhana".
Nah.. hasilan gabungan hijau epal dan merah jambu
Jambangan sirih junjung denagn 9 kuntum ros merah muda
Kek Alunan Kasih fondant putih dan ros hijau
Apam polka dot imej siburung marah
Songket samping saya bentukkan seperti pohon rendang - simbolik sang suami umpama pohon tempat berteduh
Wajik manisan tradisi - buatan tok farah -yang kemuadian saya hiasi dengan gajus panggang
Sehelai baju
Sepasang baju melayu putih untuk majlis akad nikah
Sebakul buah-buahan
Biskut Ferero Rocher ( resepi Kak HanieLiza)
Panik ke ntah apa. tak sempat ambik gambar. Cuma satu ni saja , itupun dengan BB.

Tuesday, April 3, 2012

Personalised Chocolate Bar

Personalised Chocolate Bar for Dr Puthashanan and Kalpana's wedding. We had planned  for this about 6 month ago!  One after another theme lined up then Kal had finally settle down with  white lily as her wedding  theme.  She chose the exclusively homemade  bittersweet; chrunchy nut chocolate bar for her 400 guest.
                                                       the table presentation... by Jawi Golf Resort.
                                        before delivery; made one day earlier to ensure freshness.


You can customised your own wrapper - I have few lovely design and surely has one fits to your occasion
Call me 019 431 6261 for order.
Price? tak mahal lah - you can choose package of $2.30/bar ; $2.70/bar or $3.50/bar